Kan man reducere radon ved at ventilere? 

JA - det kan du. DUKA Ventilation har været en del af flere projekter, hvor det er undersøgt om radonniveauet kan reduceres via ventilation.

Endnu en faktor, som kan påvirke vores helbred er radon, og forekomsten af denne i vores boliger. Radon er en gasart, der naturligt findes i undergrunden, og forekomsten er mere fremtrædende i nogle områder end andre. Radon kan hverken lugtes eller smages, og bivirkningerne kan ikke føles med det samme - der kan gå mellem 10 til 40 år. Radon er årsagen til omkring 300 nye tilfælde af lungekræft hvert år. I en landsdækkende undersøgelse tyder det på, at op i mod 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau i deres indeklima.  

Der er flere måder, at sikre sit hjem imod radon på. Det kan bl.a. være ved at lagt en radonmembran under gulvene eller et radonsug under huset, men disse løsninger er ofte ret omkostningstunge. Og membranen vil også betyde en yderligere tætning af huset, hvilket nødvendiggør ventilation. DUKA Ventilation har deltaget i flere projekter, hvor det er undersøgt om ventilation kan reducere forekomsten af radon, og resultaterne har været yderst positive. Her er forekomsten af radon blevet reduceret med op i mod 90 %. Og hertil kommer de ekstra fordele som ventilation giver i form af et godt indeklima med frisk luft døgnet rundt, minimeret varmetab og fjernelse af fugt fra boligen, hvilket alt sammen bidrager til et sundt indeklima og en sund bolig. 

Læs vores to cases her:

Mortens radon niveauet blev reduceret fra 800 bq/m3 til under 100 bq/m med DUKA One

Morten bor i SIlkeborg med sin familie. De bor i et klassisk parcelhus med kælder til. I kælderen har teenage-børnene TV/spillestue, der er kontor og et gæsteværelse. Da kælderen er en integreret del af boligen med en del ophold, ønskede Morten at få målt radon-niveauet for at sikre sig ingen blev udsat for den radioaktive gas radon. 

Familien købte en radonmåling, hvor radon-niveauet i kælderen blev målt i 2 måneder. Målingen viste et gennemsnitligt radonniveau på 800 bg/m3. De danske myndigheder anbefaler ikke radon-niveauet overstiger 100 bq/m3. 

I starten løste de problemet ved at have døre og vinduer åbne til kælderen, men så snart det blev efterår var denne løsning ikke optimal og blev også dyr i varme. Morten undersøgte flere alternativer for at komme radon-niveauet til livs, og vælger at installere to DUKA One enheder i kælderen. Valget falder på DUKA One da løsningen konstant udskiftet luften, så der sker ikke en ophobning, de får ventileret søgnet rund og genanvender samtidig den varme de allered ehar i boligen. 

Efter løsningerne er monteret måler de visere på radon-niveauet i kælderen, og allerede dagen efter løsningerne er installeret falder radon-niveauet med 81 % selvom enheden kørte på laveste ventilationshastighed. Målingerne fortsatte påviste en radonreduktion på op til 91%.

Læs hele casen her 

 

Thomas fik en kælder med frisk luft og reduceret radonniveauet, så det kom under 100 bq/m3

På Roskilde-egnen bor Thomas med sin familie. Roskilde ligger i den næstehøjejse Radon kategori, og da familien bor i et hus med kælder til, var Thomas bekymret for om, der var Radon i deres bolig. De investerede i en digital radonmåler og målte et radon-niveau på 383 bq/m3, og da kælderen anvendes meget, gjorde Radon-niveauet at de var nød til at finde en løsning for at få reduceret radon-niveauet. 

En af løsningerne de kiggede på var at få installeret en 2-komponent radon membran på betondækket, men denne løsning løb nemt op i 100.000 kr. Da Radon er en gasart, kiggede han på en ventilationsløsning, så luften bliver skiftet hele tiden. 

De valgte at installere DUKA One enheder, da de kan installeres direkte i ydervæg, og ikke kræver kompliceret rørføring, og med DUKA One løsningerne kan de også genanvende den varme de allerede har. Efter installationen faldt deres radon-niveau til 71 bq/m3. 

Læs hele casen her