Sådan mindsker du radon i din bolig 

Radon kan give lungekræft

Radon er en radioaktiv gas, som kan beskadige vores celler. Vores lunger bliver påvirket af strålingen, når vi indånder gassen, og på sigt kan det resultere i lungekræft. Gassen findes overalt i vores undergrund, hvor den trænger op gennem revner og sprækker og finder ind i vores hjem. Sundhedsstyrelsen anslår, at radon i boliger er en medvirkende årsag til omkring 9 procent af alle nye lungekræfttilfælde. Det svarer til omkring 300 personer om året, og det er knap dobbelt så mange, som mistede livet i trafikken i 2020. 

Jo længere tid man befinder sig i et hus med radon, og jo højere koncentrationen er, desto større er risikoen for at få lungekræft. Ifølge Sundhedsstyrelsen tager det typisk mellem 10 og 40 år, fra påvirkningen er begyndt, til lungekræften måske en dag bliver konstateret.

 

Mål niveauet i din bolig 

Siden 1998 har der været krav om, at nye huse skal radonsikres. I 2010 blev det præciseret, at radonniveauet i nybyggeri ikke må overstige 100 Bq/m3 indenfor. Mange ældre boliger er derfor ikke radonsikrede, og samtidig har de også flere sprækker og utætheder.

Man kan måle radonniveauet i sin bolig på to måder. Enten kan man få en professionel med speciale i radonmåling ud, eller også kan man gøre det selv ved at bruge et dosimeter. Man skal hænge det op i 2-3 måneder i fyringssæsonen i de rum, man bruger mest, og derefter sender man det til analyse. Hvis radonniveauet er under 100 Bq/m3, så behøver man ikke at gøre noget, men er det derimod højere, så er det nødvendigt at bringe det ned.

Sådan mindsker du radon i din bolig

  • Sørg for at lufte ud flere gange dagligt i alle rum - overvej et mekanisk ventilationsanlæg, som kan reducere radon med op til 90 %. 
  • Hvis der er synlige revner i dit gulv, så sørg for at få dem lukket. 
  • Skal din bolig alligevel igennem en større renovation, så overvej at få det radonsikret.

Overvej at invester i en ventilationsløsning

DUKA Ventilation har deltaget i flere projekter, hvor det er undersøgt, om ventilation kan reducere forekomsten af radon. Resultaterne har været yderst positive, og forekomsten af radon er blevet reduceret op mod 90 %. Hertil kommer de ekstra fordele som ventilation giver i form af et godt indeklima med frisk luft døgnet rundt, minimeret varmetab og fjernelse af fugt fra boligen - alt sammen tiltag, der giver et sundt indeklima. 

Vi anbefaler DUKA One, som er en ventilationsløsning, der ventilerer rummet 24 timer i døgnet. I 70 sekunder suger systemet brugt og fugtig luft ud, lagrer varmen i enhedens keramiske kerne. Efter 70 sekunder vender systemets motor og blæser frisk luft ind, der bliver varmet op af den keramiske kerne. Herved bliver luften konstant skiftet, hvor partikler samt fugt bliver ventileret væk, og samtidig sparer du på varmeregningen, da varmen i boligen bliver genbrugt. Vi monterer DUKA One direkte i ydervæggen, og kan monteres, hvor der er et ventilationsbehov. 

Du kan finde mere information om de forskellige modeller her.