Kom Radon til livs!

Sikring mod radon - 90 % reduktion af niveauet med DUKA ONE

Morten bor i Silkeborg med sin familie i et parcelhus med kælder. I kælderen har de deres kontor, husets teenagere har tv/spillestue og den huser også familiens gæsteværelse i et opholdsrum. Morten havde i løbet af foråret 2017 fået målt radonniveauet i kælderen efter flere års overvejelse – bare for en sikkerheds skyld. For selvom de ikke sover i kælderen, benyttes den meget i løbet af dagen. Morten købte sig til en radon måling. Der blev målt i to måneder, og testen viste et gennemsnitlligt radonniveau på 800 bq/m3, hvilket er langt højere end niveauet på 100 bq/m3, som de danske myndigheder anbefaler.

Morten gik og overvejede forskellige alternativer for at nedbringe radonniveauet bl.a. med udluftning permanent, når familien var hjemme henover sommeren. Dette blev dog hurtigt en kold og dyr fornøjelse, da efteråret kom. Derfor måtte Morten finde en anden løsning. I samarbejde med sin svoger finde de frem til, at DUKA ONE Pro 50 ville være den mest optimale løsning. Svogeren kendte allerede til DUKAs produkter, og løsningen med DUKA ONE ville give frisk luft i kælderen hele tiden og give en besparelse på varmeregnskabet. Ydermere mener de, at DUKA ONE løsningen er at foretrække, da prisen er overkommelig, og denne løsning ikke kræver gennemgribende forandringer i hele boligen.

Background Image Se casen her

I samarbejde med DUKA får Morten kontakt med Midtjysk EL, der kan stå for at få monteret de to DUKA ONE ventilationsløsninger i Mortens kælder. I et andet henseende har Midtjysk EL et projekt kørende med en indeklimarådgiver ved OBH-gruppen af rådgivende ingeniører, som viser stor interesse for radon projektet i SIlkeborg. Derfor indgår DUKA, Midtjysk EL og OBH-gruppen et samarbejde om at følge målingerne i Mortens hus efter de to DUKA ONE løsninger bliver installeret.

Målingerne foretages med tre digitale radonmålere placeret i kælderen. Målingerne blev startet d. 25. november 2017, hvor de to DUKA ONE ventilationsløsninger ligeledes blev monteret. Målingerne af radonniveauet i kælderen vil fortsætte vinteren over. Og indtil videre er de foreløbige målinger ikke til at tage fejl af – radonniveauet er faldet drastisk i Mortens kælder.

Udvikling i radonniveauet
Gennemsnitlig reduktion
  Ventilationsniveau 1 Ventilationsniveau 2 Ventilationsniveau 3
Måler 1 80,3 % 87,3 % 90,3 %
Måler 2 74,9 % 88,2 % 91,3 %
Måler 3 73,9 % 87,9 % 92,5 %
Gennemsnit 76,4 % 87,8 % 91,4 %


Allerede dagen efter installationen var niveuaet faldet med 81%, hvor DUKA ONE havde kørt i niveau ét (ud af tre hastigheder).

I seks dage kørte Morten med hastighed 1, hvor niveauet faldt med gennemsnitligt 76 %.

Herefter kørte DUKA ONE løsningen 7 dage i niveau 2, hvor radoniveauet faldt med gennemsnitligt 88 %.

Og efterfølgende i 6 dage, hvor løsningen kørte i niveau 3, hvor radoniveaet faldt med gennemsnitligt 91 %.

Grundet de gode resultater med reduktion af radon i Mortens hus anbefaler OBH-gruppen nu DUKA One til øvrgie projekter, hvor der er problemer med høj radon forekomst. 

Foruden reduktion af radonniveauet har Morten også oplevet, at luftkvaliteten i kælderen er meget bedre. Luften i deres opholdsrum er hele tiden frisk, selvom de opholder sig der i flere timer bag lukket dør.

Nyhedsarkiv

I nyhedsarkivet finder du flere nyheder fra DUKA Ventilation®...

Find arkivet her