Hvad skal der til for at få godt indeklima?

Det kan her være svært at få øje på hvilke af de usynlige indeklima udfordringer man kan have. men er man ikke opmærksom kan man risikere farlige tilstande som svampeangreb og højt radonniveau.

Nogle indeklima problemer kan løses med en simpel ændring, mens andre udfordringer kan kræve en større renovation.

Fugt og partikler i luften

Fugt og skimmel starter usynligt, men når der begynder at danne fugt i vindueskarmen eller skimmel plamager på væggen, er det bestemt blevet synligt. Fugt og skimmel kan være rigtig slemt hvis man har astma eller er allergisk. For mange kommer fugt og skimmel efter at de har energirenoveret deres hus og efterisoleret. Løsningen kan godt være mere omfattende, men en rigtig god start er at investere i ventilation. Man kan både få villaventilation og varmegenvindings ventilationsanlæg som forhindrer fugt og mugangreb.

 

Rengøringen bidrager til indeklimaet hvis det er svært at komme til at gøre rent i kroge, eller man har mange overflader, så kan det give udfordringer med støv og lugt.

 

Partikler fra køkkenet er en af de største synder i forhold til indeklimaet. Konsekvenserne kan også være store, da partikler fra afbrænding kan føre til astma, kol og cancer. Derfor skal emhætten selvfølgelig køre, og man skal huske at give emhætten erstatningsluft, i form af et åbent vindue eller en vægventil. Tænd gerne emhætten 5 minutter inden stegning begyndes, så der skabes et lille undertryk, hvilket får suget til at virke bedre.

For at komme partikler i boligen til livs, kan et ventilationssystem være løsningen. DUKA One er en ventilationsløsning, der ventilerer rummet 24 timer i døgnet. I 70 sekunder suger systemet brugt og fugtig luft ud, lagrer varmen i enhedens keramiske kerne. Efter 70 sekunder vender systemets motor og blæser frisk luft ind, der opvarmes af den keramiske kerne. Herved skiftes luften hele tiden, hvor partikler samt fugt ventileres væk, og samtidig spares der på varmeregningen, da varmen i boligen genanvendes. DUKA One monteres direkte i ydervæggen, og kan monteres, hvor der er et ventilationsbehov.

 

De farlige og usynlige udfordringer

Afgasning fra matrialer skulle man ikke var et problem, men der kommer faktisk flere kemiske stoffer og afgasninger fra nye ting og udstyr. Ny maling, inventar og gulv afgiver stoffer i luften som kan give irritation og hovedpine så man skal huske at lufte ekstra meget ud når man lige har fået nyt.

På kontor skal man også være opmærksom på printere som udgiver meget papirstøv, så det er også anbefalet at placere i printere i rum hvor man ikke opholder sig i lang tid af gangen.

Afgasning fra mennesker kan også mærkes hvis luften ikke bliver skiftet nok og dermed forringe luftkvaliteten, som medfører til koncentrationsbesvær. Det kan også løses ved ikke at placere folk for tæt sammen, og ved at lufte ud. Et ventilationsanlæg kan også øge kvaliteten af luften

 

Radon og hvad du kan gøre

Den radioaktive gas radon, kan beskadige ens celler. Lungerne bliver påvirket af strålingen, når gassen indåndes, og på sigt kan det resultere i lungekræft. Man kan sikre sit hus mod radon, så der ikke siver samme mængde op gennem gulvet. Men problemet kommer ofte når man har renoveret huset, som nu holder meget bedre på den giftige gas. Selv om man husker at lufte ud, er det anbefalet at ventilere, enten med friskluftventiler, eller med et ventilationsanlæg. Overvej at investere i en DUKA One enhed som også kan genvinde varmen mens den skifter luften ud i dit hjem. En DUKA One sidder i en ydervæg og skifter luften ud med frisk luft udefra. Det giver et bedre indeklima og hjælper på mange af de ovenstående indeklima udfordringer.

Find en DUKA One der passer til dig her