Kender du situationen?

Teenagere elsker at leve et tilbagetrukket liv bag lukkede døre. PC, tablets og telefoner kører på livet løs, så der er etableret forbindelse til venner, veninder.

Dørene er stort set altid lukkede, så der ikke er nogle forstyrrelser fra de voksne. Det er sådan det skal være, og der er intet unormalt i det.

Men desværre er der en skyggeside. Dårlig udluftning, påvirkning af støv fra møbler og elektronik skaber et usundt miljø.

Gå til tips og løsninger

Det er derfor vigtigt, at der udluftes korrekt!

Når de unge lukker døren indtil deres værelse, kan CO2-niveauet stige til op i mod 5000 ppm. Arbejds tilsynet anbefaler at CO2-niveauet ikke overstiger 1000 ppm. CO2-niveauet stiger når luften i et rum ikke udskiftes enten ved at blande sig med luft fra boligens andre rum eller frisk luft tilført via enten naturlig eller mekanisk ventilation. 

Foruden CO2-niveauet stiger fugtniveauet samtidig, da et menneske afgiver ca. to liter væske i døgnet. Fugten øger risikoen for skimmelvækst. Er der samtidig efterladt en gammel madpakke eller en tallerken med madrester i rummet, og de fugtige beskidte sokker ligger i en tøjstak, samles der støv, og der samtidig er fugtigt, kan det ende med at blive små skimmelsvampspredere. 

Hvordan defineres indeklimaet ud fra PPM-niveau?

 • Ved et PPM-niveau på under 1.000 betegnes indeklimaet som godt.
 • Ved et PPM-niveau mellem 1.000 – 2.000 betegnes indeklimaetsom dårligt.
 • Ved et PPM-niveau på over 2.000 betegnes indeklimaet som meget dårligt.

Tips til et godt indeklima på teenage værelset

 • Luft ud flere gange om dagen, så de unge mennesker får et godt og sundt liv. Sørg for der bliver gennemtræk for at gøre det effektivt – alternativt invester i mekanisk ventilationsløsning.
 • Hold døren til værelset åben, når rummet ikke er i brug – alternativ kan der investeres i en mekanisk ventilationsløsning.
 • Køb nogle planter til ungdomsværelset, så bliver luften renset.
 • Rengøring, støvsug gerne tæpper jævnligt. Allerbedst, undgå tæpper, dog slipper man ikke for rengøring.
 • Sluk for elektroniken om natten. Sidegevinst er tillige en bedre nattesøvn.
 • Tøj skal placeres i et skab eller en kommode, eller i vasketøjskurven.
 • Ønsker de at få malet værelset, så gå efter en svanemærket maling, så der er færrest mulige giftige stoffer, og sørg for god udluftning i tiden efter der er blevet malet. 
 • Plastik-tryk på tøj, sko og tasker kan indeholde hormonforstyrrende stoffer, så sørg for de bliver vasket først eller lad dem afgasse udenfor.
 • Drop stearinlysene, selvom de er hyggelige afgiver de mange skadelige partikler. Duftlys og lys med klistermærker er særligt giftige. 

Kilder: Realdania og Bolius

Overvej at investere i en ventilationsløsning

For at komme partikler og fugt i boligen til livs, kan en et ventilationssystem være løsningen. DUKA One er en ventilationsløsning, der ventilerer rummet 24 timer i døgnet. I 70 sekunder suger systemet brugt og fugtig luft ud, lagrer varmen i enhedens keramiske kerne. Efter 70 sekunder vender systemets motor og blæser frisk luft ind, der opvarmes af den keramiske kerne. Herved skiftes luften hele tiden, hvor partikler samt fugt ventileres væk, og samtidig spares der på varmeregningen, da varmen i boligen genanvendes. DUKA One monteres direkte i ydervæggen, og kan monteres, hvor der er et ventilationsbehov. 

Du kan finde mere information om de forskellige modeller her. 

I sove- og opholdsrum anbefaler vi DUKA One S6 Plus / S6 Plus Wi-Fi, da det er vores mest støjsvage modeller, og de leder indblæsningsluften op ad, hvilket mindsker trækgener. Læs mere om S6 Plus her og S6 Plus Wi-Fi