Dit køkken er en af de største indeklima syndere

Hver gang vi går i køkkenet og laver mad udleder vi en masse partikler til vores indeklima. En undersøgelse fra Center for indeklima og Sundhed i Boliger (CISBO) viser at omkring 30% af partikelforurening i en bolig kommer fra madlavning. Det er specielt ved stegning, bagning, og når der ristet brød, der udledes mange partikler til indeluften.

Hertil kommer det at partikler fra madlavning spreder sig til hele boligen op til en halv time efter der er slukket for kogepladen, viser en undersøgelse fra Realdania. Den største spredning sker i åbne køkkenalrum, hvor kogeplade og emhætte er placeret på en køkkenø midt i rummet.

Foruden partikelforurening udledes også meget fugt til indeklima, når der skal koges eks. ris, kartofler eller pasta.

Hvorfor er partikel forurening farligt?

Partikler indåndes og det sætter sig i luftrør og lunger, hvilket i værste fald kan medføre netsat lungefunktion og hjerte-kar-sygdomme.

Hvorfor skal vi af med fugten?

Selvom fugt i boligen ikke i sig selv er skadeligt for beboernes sundhed, er det vigtigt at få den væk, da skimmelsvamp og husstøvmider er afhængige af fugt. Dette kan for allergikere og astmatikkere betyde en forværring af deres symptomer og sygdom.

Husk rengøringen

Køkkenet er et af boligens fugtige rum, og det er derfor vigtigt at holde køkkenet mere rent en boligens andre rum, da der er større sandsynlighed for skimmelsvamp, hvor der er beskidt og fugtigt. Gør gerne rent mindst en gang om ugen og hovedrent 2 gange årligt.

Gode råd til et godt indeklima, når du laver mad:

  • Brug emhætten – tænd den gerne 5 minutter inden stegning begyndes, så der skabes et lille undertryk, hvilket får suget til at virke bedre.
  • Husk der skal være erstatningsluft for det emhætten suger ud, eks via friskluftventiler, åbne døre eller vinduer. 
  • Luk døren til køkkenet eller boligens andre rum når ovn, kogeplade eller komfur anvendes
  • Brug låg på gryderne
  • Åbn vinduet og luft ud. Udluft gerne med gennemtræk 5-10 efter madlavningen er færdig. Er dette ikke muligt overvej da at investere i en ventilationsløsning
  • Det kan også være en ide at anvendes en udendørs gas grill, der kan være ligeså effektiv som en pande. Herved holdes partiklerne ude af boligen, og giver en fornemmelse af sommer og sol.

Kilder: CISBO, Bolius & Realdania

Overvej at investere i en ventilationsløsning

For at komme partikler og fugt i boligen til livs, kan en et ventilationssystem være løsningen. DUKA One er en ventilationsløsning, der ventilerer rummet 24 timer i døgnet. I 70 sekunder suger systemet brugt og fugtig luft ud, lagrer varmen i enhedens keramiske kerne. Efter 70 sekunder vender systemets motor og blæser frisk luft ind, der opvarmes af den keramiske kerne. Herved skiftes luften hele tiden, hvor partikler samt fugt ventileres væk, og samtidig spares der på varmeregningen, da varmen i boligen genanvendes. DUKA One monteres direkte i ydervæggen, og kan monteres, hvor der er et ventilationsbehov. 

Du kan finde mere information om de forskellige modeller her.