Har du styr på Radonniveauet i dit hjem?
En ny undersøgelse viser at 4 ud af 10 hjem i danmark har for højt radonniveau. Radon er en gas som siver op igennem jorden under huse, rækkehuse og lejligheder og ind i hjemmet. Radon er ikke et problem når det får lov til at sive væk fra jordoverfladen. Problemerne starter når at vores hjem holder på gassen. Det ses især i huse som er blevet energirenoveret uden fokus på ventilationen. Undersøgelsen fra Aalborg universitet viser at 39 % af danske énfamiliehuse, kæde- og rækkehuse opført før 2020 har for højt radonindhold i indeluften.
Har jeg Radon?
Radon kan ikke undgås, men man kan holde det på et lavt niveau som ikke er farligt. Da man ikke har nogen chance for at lugte eller mærke radon, kan man kun måle niveauet med radon-målebokse (dosimetre) eller med elektroniske radonmålere. Har man tegn på et dårligt indeklima, er der også god chance for at Radonniveauet er for højt.
Tegn på dårligt indeklima:
Klik her for at tjekke risikoen for radon på din adresse på Bolios.dk
Hvad kan man gøre ved for højt Radonniveau?
Ja og det er heldigvis nemt nok. Man skal huske at lufte ud, gerne 3 gange dagligt i 5-10 minutter. Det kan dog godt være svært at huske, samt motivationen kan være lav i de kolde måneder hvor det hurtigt bliver rigtig koldt, hvis man lufter ud i 7 minutter. Derfor vælger mange et mekanisk ventilationsanlæg som gør alt arbejdet for dig.
En DUKA One enhed skifter luften for dig døgnet rundt så du ikke skal huske på at lufte ud. Samtidig genvinder den varmen af den luft som du skifter, så du derved genvinder op til 94% af den varme som ville være gået tabt ud af et vindue.
DUKA One hjælper på radon. Læs her om hvordan Thomas fik sit Radonniveau ned på et sundt niveau.
Se hvilken DUKA One enhed der passer bedst til dig her.
Kilder: Aalborg Universitet, Realdania.dk