Hyggen kan skade mere end den gavner

Det er en kold vinterdag, familien er samlet i stuen, hvor der er tændt godt i brændeovnen, og der er tændt stearinlys, der står rundt omkring i stuen, og der hygges med en film på fjernsynet. Selvom det lyder rigtig hyggeligt, kan det også være meget farligt – i hvert fald for dit indeklima og dit helbred.

Stearinlys udleder flere partikler end en dieselbil

Når der bliver tændt et stearinlys udledes, der flere sod-partikler end de sod-partikler, der udledes på en meget trafikkeret vej.  Samtidig vil der også udvikles skadelig kvælstofdioxid, når noget brændes af, og denne afbrænding minder om dieselforurening.

En undersøgelse fra Copenhagen Aging and Midlife Biobank (CAMB) viser at blandt 7.000 adspurgte i 50-års alderen havde næsten halvdelen tændt stearinglys mindst 4 gange om ugen i vintermånederne.

Hvorfor er brændeovne så farlige?

Som ved stearinlys dannes der skadelig kvælstofsdioxid, da der sker en afbrænding. Er det træ der brændes stadig vådt og/eller forurenet vil det give en yderligere udladning af sundhedsskadelige partikler og samtidig vil det give sod i skorstenen.

I vindstille perioder med koldt vejr, vil røg fra brændeovne have svært ved at slippe væk, men ligge som en tæt tåge over tagene. I de tilfælde vil mængden af små partikler, sod og tjærestoffer være højt, så luft at det forringer luftkvalitet.

Hvordan påvirker partikel forurening os?

Partikler i luften bliver indåndet og sætter sig fast i beboernes lunger. Disse partikler kan forværre astma- og allergisymptomer og kan i værste fald lede til hjerte-kar-sygdomme.

Tips til brug af brændeovne:

  • Vælg en brændeovn der er svane- eller EN-mærket.
  • Brug rent og tørt brænde
  • Luft ud når brændeovnen anvendes. Vælg en dør eller vindue i modsatte ende af huset eller i modsat vindretning.
  • Sørg for en god opbevaring af brænde, så det forbliver tørt og rent.
  • Tænd brændet op fra toppen af

Tips til et godt indeklima i stuen

  • Luft ud 3 gange dagligt med gennemtræk i 5-10 minutter. Er dette ikke muligt kan du overveje at investere i en ventilationsløsning
  • Brug brændeovnen med omtanke
  • Udskift brændbare stearinlys med elektriske sterinlys
  • Undgå at tørre tøj i stuen
  • Gør rent mindst en gang om ugen

Overvej at investere i en ventilationsløsning

For at komme partikler og fugt i boligen til livs, kan en et ventilationssystem være løsningen. DUKA One er en ventilationsløsning, der ventilerer rummet 24 timer i døgnet. I 70 sekunder suger systemet brugt og fugtig luft ud, lagrer varmen i enhedens keramiske kerne. Efter 70 sekunder vender systemets motor og blæser frisk luft ind, der opvarmes af den keramiske kerne. Herved skiftes luften hele tiden, hvor partikler samt fugt ventileres væk, og samtidig spares der på varmeregningen, da varmen i boligen genanvendes. DUKA One monteres direkte i ydervæggen, og kan monteres, hvor der er et ventilationsbehov. 

Du kan finde mere information om de forskellige modeller her.